Drogmentesség vagy ésszerű szabályozás? - ezen a címen rendezett kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött filmklubot a Drogriporter, az új-zélandi dizájner-drogszabályozásról, amely a magyar gyakorlattal szembeállítva erős kontrasztot mutat. A beszélgetés résztvevői arra keresték a választ, hogy egészségügyi és társadalmi szempontból melyik modelltől várhatunk kedvezőbb eredményeket.

A teljes cikk itt olvasható.
A kerekasztal-beszélgetésről készült videó itt tekinthető meg:

"A herbál vagy biófű elnevezés megtévesztő, hiszen valójában szintetikus vegyületeket takar. Bár a fogyasztóknak erről nincs tudomása, de a növényi törmeléknek, amit többnyire füstölőként vásárolnak meg, a bódító hatáshoz semmi köze. Ezek általában hétköznapi gyógynövények, amire permetezéssel viszik fel a bódító hatást kiváltó fehér por alakú vegyszert. Már több mint százféle olyan vegyületet azonosítottak, amelyeket felhasználnak a gyógynövények droggá alakításához. A C-lista sajnos nem képes követni azt a sebességet, amilyen tempóban az új vegyületek elterjednek. A segélyszervezetek tapasztalatai alapján a műfüvet fogyasztóknál sokkal nagyobb arányban fordul elő rosszullét és túladagolás, mint a hagyományos marihuána esetében - mondta el Csák Róbert, a Kék-Pont Drogambulancia szakértője a vegyDESIGNER című ismeretterjesztő film előzetesében.

Ha tetszett a filmünk és továbbra is szeretnéd első kézből kapni az információkat, akkor csatlakozz közösségünkhöz a www.facebook.com/vegyDESIGNER címen."

Az Északi Támpont kisfilmje itt tekinthető meg:

"A szakemberek visszasírják azokat az időket, amikor még csak herointól, kokaintól vagy más hagyományos drogoktól függő embereket kellett kezelniük. Az utóbbi években egyre gyakrabban fordul elő, hogy magatehetetlen embereket hoz be a mentő a toxikológiákra, az orvosoknak pedig fogalmuk sincs, hogy milyen szer hatásaival kéne megbírkózniuk. Az esetek többségében csak tüneti kezelést tudnak alkalmazni.

Az ártalomcsökkentéssel foglalkozó szakembereknek is egyre nehezebb dolguk van, ugyanis olyan gyorsan változnak a piacon lévő kábítószerek, hogy mire egynek megismernék a hatásait, legalább tíz másik jelenik meg helyette. Manapság már sem a szakember, sem a fogyasztó, de sokszor még a díler sem tudja, hogy mi van a pakettban. A kábítószerfogyasztás emiatt egyre inkább orosz ruletté válik.

A hatalom folyamatosan próbálja tiltani az újonnan megjelenő drogokat, de mára nyilvánvalóvá vált, hogy végképp kicsúszott a kezéből az irányítás. A Vegydesigner arra tesz kísérletet, hogy bemutassa, miért vesztette el a politika a kábítószer-ellenes háborút."

A Vegydesigner - Eufória a laborból c. című filmet az Északi Támpont Egyesület készítette, a afilm alkotóival és szakértőivel a helyi Kábítószer Egyeztető Fórum tagjainak beszélgetést szerveztünk.

A film itt tekinthető meg:

Az interneten legálisan beszerezhető és egyre népszerűbb a mefedron. Az Index gonzószerű tudósítása arról, hogy milyen hatása van a mefedronnak (kati), ami jó ideig a z interneten volt beszerezhető, és arról, hogy fogyasztás után milyen lehet a másnap... Tudatmódosító hatása az extasyéhoz hasonló.