Designer drogok a toxikológus szemével. Zacher Gábor előadása megtekinthető itt. 

"Mennyire elterjedt a drogfogyasztás a fiatalok körében?

2011-ben került sor az ESPAD kutatássorozat ötödik felmérésére. A megkérdezett 16 éves fiatalok 19,9%-a fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert. Ennél magasabb, 24,9% volt azoknak az aránya, akik biztosan droghasználati céllal fogyasztottak valamilyen szert (a tiltott szerek mellett mágikus gombát, egyéb opiátokat pl. mákteát, szerves oldószereket, patront/lufit, mefedront). A visszaélésszerű gyógyszerfogyasztás (orvosi javaslat nélküli nyugtatók/altatók és alkohol gyógyszerrel együtt) életprevalencia értéke 14,7% volt. Az összes (tiltott és legális) szerfogyasztás életprevalencia értéke a megkérdezett 16 éves diákok körében 28,8% volt. A fiúk 28,3%-a, a lányoknak pedig 29,4%-a fogyasztott már valamilyen visszaélésre alkalmas szert élete során..."

Tovább a Nemzeti Drogfókuszpont teljes cikkére.

"Milyen és mennyi kábítószert foglaltak le Magyarországon 2012-ben?

A BSZKI lefoglalási adatai alapján 2012-ben számottevően csökkent az ültetvényeken lefoglalt kender növények száma, ezzel párhuzamosan jelentősen emelkedett a csempészforgalomban lefoglalt marihuána mennyisége. A korábbi évekhez viszonyítva emelkedett az LSD, valamint az MDMA-tartalmú (Ecstasy) tabletták és porok piaci részesedése. Az amfetamin, a kokain és a heroin piaca 2011-hez képest nem mutatott jelentős változást.

2012-ben jelentősen nőtt a kábítószert vagy kábítószernek nem minősülő, új hatóanyagokat tartalmazó tabletták lefoglalásainak száma: míg 2010-2011 folyamán évente mintegy 20 000 tabletta, addig 2012-ben mintegy 55 000 tabletta került lefoglalásra."

Európai összehasonlító adatok (2011)
Tovább a Nemzeti Drogfókuszpont teljes cikkére.

"Honnan származnak információnk a kezelt kábítószer-használókról?

Európai standardokat követve 2005-ben indult Magyarországon a Kezelési Igény Indikátor (Treatment Demand Indicator – TDI) adatgyűjtés. Jogszabályi kötelezettség alapján minden hazai kezelő, ellátó intézmény – legyen az egészségügyi vagy szociális típusú szolgáltató – köteles kitölteni egy úgynevezett TDI adatlapotvalahányszor új beteg kezd kezelést nála kábítószer-problémájából adódóan. Az adatlapot – mely a kezelés megkezdéséről, a kliens szocio-demográfiai helyzetéről és szerhasználatáról tartalmaz kérdéseket – a 2. vagy 3. találkozás során rögzítik a szolgáltatók a klienssel. Az adatokat esetre bontva negyedévente juttatják el az Országos Addiktológiai Centrumnak, aki a Nemzeti Drog Fókuszpont segítségével összesíti, tisztítja és feldolgozza azokat. A kliensek rögzítése egy egyéni azonosító segítségével történik, megőrizve anonimitásukat, de mégis követhetővé téve őket az adatokban (például az egy éven belüli többszöri megjelenések kiszűrésére az éves statisztikákból). Az alábbiakban bemutatott adatok tehát a kábítószer-használatuk miatt az adott évben kezelést kezdőket tartalmazzák, érvényes megállapításokat is elsősorban erre a populációra tehetünk."

Tovább a Nemzeti Drogfókuszpont teljes cikkére.

Rácz József pszichiáter 2014. 03. 27-28-ai, az Új szerek - Új kliensutak addiktológiai konferencián elhangzott előadása.
Mefedron, szintetikus kannabinoidok, kvalitatív vizsgálatok.
A PDF előadás itt megtekinthető.

A konferenciát a négy ernyőszervezet közösen szervezte, és az EMMI támogatásával jött létre.


"Az elmúlt három évben jelentősen átalakult a magyar kábítószerpiac, és a droghasználati szokások is. Mi történik az utcán?

RJ: Négy-öt éve megjelentek a piacon az úgynevezett dizájner drogok. Kezdetben nem értek el a drogfogyasztók minden spektrumához, így az intravénás drogfogyasztókhoz sem, akikkel mi foglalkozunk. 2010-ben azonban a heroin elkezdett eltűnni az utcáról, és az amfetamin minősége is jelentősen romlott. Ekkor jelent meg a mefedron, ismertebb néven Kati, és terjedt el széles körben. Miután a mefedron felkerült a C-listára, jött az MDPV majd a Pentedron, és így tovább. A klasszikus, intravénásan használt kábítószereket, mint például az amfetamin és a heroin, szinte teljesen felváltották a dizájner drogok – volt számos olyan heroinista kliensünk, aki például a mefedront a heroin helyett kezdte el használni. Jelenleg az a helyzet, hogy már a kliensek sem tudják, hogy éppen mit lőnek be. Annyit mondanak, hogy „ezen és ezen az utcán vettem ezt a fehér port, ettől és ettől a dílertől.”

Jászberényi Sándor interjúja a dizájner drogokról. A teljes cikk itt olvasható.

"Legyen mindenki óvatos az új szintetikus droggal - figyelmeztetett a rendőrség hétfőn. Megjelent ugyanis egy újabb kínai laborokban összevegyészkedett anyag, a pinaca. A zömmel cigarettába tekert szerről keveset tudni, de marihuánafogyasztók már panaszkodtak rá, hogy paranoiát és eszméletzavart is okozhat. Már kilenc megyében kimutatták a pinacát, Zacher Gábor szerint hamarosan C-listára kerülhet. Ráadásul azért is kell vigyázni vele, mert a díler sem tudja, mit ad el az embernek pontosan.

Új pszichoaktív szer megjelenésére figyelmeztet a rendőrség Police.hu-n közzétett szerdai közleménye. Az elmúlt egy hónapban 9 megyében 79 esetben mutatták ki a szert, ami a szintetikus kannabioid csoportba tartozik. Az anyag veszélyes, több fogyasztó kényszerült miatta orvosi ellátásra..."

Tovább a Velvet teljes cikkére.

Hatályba lépett a C-lista, de vajon mit jelent ez a valóságban? A Drogriporter választ próbált adni a leggyakoribb kérdésekre - káténk folyamatosan bővülhet!

2012. április 2-án hatályba lépett az ún. C-lista - a rendelet elérhető itt! A sajtóban sok téves információ jelent meg ezzel kapcsolatban, többek között az, hogy a C-lista a “nemzeti drogstratégia” része. Mivel elég bonyolult szabályozási területről van szó, ezért úgy éreztük, fontos tisztázni az alapkérdéseket.

Mi a C-lista?

Ez a jegyzék tartalmazza azokat az új pszichoaktív anyagokat, amelyeknek a terjesztését, előállítását, exportját és importját ideiglenesen törvényen kívül helyezik. A C-lista a Magyar Közlönyben 2012. április másodikán kihirdetett 66/2012. (IV.2.) kormányrendeletben található, és tartalommal tölti ki az “új pszichoaktív anyag” fogalmat, ami januártól a Büntető Törvénykönyvben szerepel.

Tovább a teljes cikkre


"A kábítószer-probléma terén viszonylag új jelenség a szabályozatlan pszichoaktív szerek (legális tudatmódosítók, „designer drogok”, „legal highs”) használatának és kereskedelmének elmúlt években tapasztalt felerősödése. Ez a jelenség új típusú válaszokat kíván mind a prevenció, az ártalomcsökkentés és a kezelés, mind a bűnüldözés és a kábítószerekkel kapcsolatos laboratóriumi munka terén.

A Nemzeti Drog Fókuszpont – a kábítószer-helyzet monitorozásának hazai központja – fontosnak tartja, hogy az érintett szakmák egymás szempontjait megismerve cseréljenek tapasztalatot az új szerek révén felmerülő kihívásokkal kapcsolatban. Ennek elősegítésére konferenciát szervez a szabályozás, az információcsere lehetőségei, a kereskedelem, az ellátórendszer és a fogyasztói oldal tapasztalatainak bemutatásával.

Időpont: 2011. február 22., 9:00
Helyszín: KINO mozi (1137 Budapest, Szent István krt. 16.)"

A Drog Fókuszpont szervezésében lezajlott egyik legteljesebb képet mutató konferencia anyagai, sok előadással és hasznos szakmai tartalommal itt tekinthetők meg.

Rácz jószef, Csák Róbert, Karátson Renáta és Vadász Viktória kutatásának összefoglalója itt olvasható.
A Kék Pont ALapítvány szórlapjaiból, korlátozott számban, a kerületi civilek igényelhetnek.

"Műfüvekről, biofüvekről", állítólagos "Fürdősókról és növényi tápsókról", és "Porokról, tablettákról" szólnak legújabb képeslapjaink, amelyek a jövő héten induló SZIGET Fesztiválon debütálnak. A Party Service sátrában idén is sok féle tájékoztató szóróanyag lesz, amelyekről szívesen beszélgetnek önkéntes munkatársaink az odalátogatókkal. Designer drogokról flyert gyártani kétségkívül hazárdírozás is, amennyiben ezeknek az új tipusú anyagoknak éppen az a sajátja, hogy soha nem tudható, hogy annak a bizonyos szernek mi is a sajátja, és hogy vajon meddig is igaz rá az, ami! Mindenesetre néhány fontos alapinfó megkerülhetetlen volt már, ezeket szedtük össze a képeslapokon. A képeslapok megszületését a WELT 2000 Kft támogatta." (forrás: www.kekpont.hu)

A teljes cikk itt olvasható.

Dr. Újváry István vegyész 2009-ben két részes cikkben írt a designer szerekről. Az első részben Fű, Fűszer, Füstölő címmel a szintetikus kannabionidok a szabadpiacon alcímmel, a folytatásban  Nyomozás és Szerkezetazonosítás címmel fogalkozott a kérdéssel. A teljes cikk itt olvasható.
A Józsefvárosi Addiktológiai Délutánon elhangzott előadás bővített változata itt tekinthető meg.
Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat, Budapest, VIII., 2012. május 10.
Arany Zoltán, a szegedi SZKTT ESZI Dr. Farkasinszky Terézia Drogcentrum vezetőjének előadása itt tekinthető meg.
Designer Drogok konferencia, 2011 február 22.  Budapest , Kino Mozi
2011-ben már egyre több cikk és írás jelenik meg a designer szerek okozta problémáról.

"A kati néven elhíresült drogot ugyan januártól betiltották, de az utóbbi időben soha nem látott mennyiségű új, legális pszichoaktív szer bukkant fel Európában és Magyarországon is, hangzott el egy keddi konferencián. Februárban tizenkilenc olyan magyar webboltot találtak, amelyek növényvédőnek, füstölőnek vagy oldószernek álcázva kínálnak tudatmódosítókat, minél többet vesz valaki, annál olcsóbb alapon. Eközben a mefedron sem tűnt el az utcáról, a dílerektről ugyanúgy be lehet szerezni, mint korábban."

Janecskó Kata írása. A teljes cikk itt olvasható.
A használók által gyűjtött adatok és tapasztalatok fóruma - a Magyar Pszichedelikus Közösség honlapja
http://www.daath.hu/
"... Az a fontos, hogy minél hamarabb legyen valami szabályozás. Ha legális, azzal az a legnagyobb probléma, hogy a nem rutinos szerfogyasztók, akik nem használnak illegális drogot, azt gondolják, hogy mivel legálisak, ezek a szerek biztonságosak. Az, hogy listára kerülnek ezek a vegyületcsoportok, azt jelenti, hogy nem lehet ezekkel kereskedni, árulni, mint ahogy eddig, és ez mindenképpen pozitív változás. Ez a törvény nem elsősorban a fogyasztók ellen, hanem a kereskedők ellen szól."


Tovább a teljes cikkre