Itt a legfontosabb információkat közöljük. Az alábbi információk tájékoztató jellegűek, és fontos tudni, hogy az új típusú psziochoaktív szerekről, vagyis a dizájner szerekről szóló információk nagyon sűrűn változhatnak, hisze hétről - hétre újabb szerek jelennek meg a piacon. 

1. Műfüvek, biofüvek

Aroma, Spice, K2, Dream, Chill Zone, Sensation, Chaos.

Designer drog - szintetikus kannabinoidokkal dúsított anyagok. Legtöbbször füstölőként vannak forgalomban, leginkább cigarettában, vízipipában szívják. Az elnevezés megtévesztő: ezek nem természetes, növényi anyagok! A JWH vagy a CP betűjelű származékok alkotják a legnagyobb csoportot.
Hatások: az egészségügyi kockázatok részben a kenderhez hasonlóak, de annál sokkal súlyosabbak. Szív és érrendszeri problémák: magas vérnyomás, szapora pulzus, szívritmuszavar; rosszullét, pszichológiai problémák: pl. szorongás, félelem és pánikroham, erőszakosság, paranoid gondolatok, pszichotikus állapotok léphetnek fel. Nem tudjuk, hogy ezek a szerek, illetve az anyagcsere során létrejövő bomlástermékeik (amik között rákkeltőek is lehetnek) hosszútávon milyen hatással vannak a szervezetre.

Kimutathatóság: nem mutathatók ki a hagyományos vizelettesztekkel.

Kezelési 1x1: a szorongásokl és a paranoid gondolatok enyhébb esetekben nyugodt környezet biztosításával, beszélgetéssel csökkenthetők. Súlyosabb esetben: mentő, kórházi megfigyelés és kezelés.

Amire figyelni kell! A használat során hirtelen nagy mennyiségű, a szokásos dzsointnál jóval erősebb kannabinoidok kerülnek a szervezetbe. Erre fel kell készülni, pl. a használat azonnali abbahagyásával. Az autóvezetés rendkívül veszélyes a hatásuk alatt – főleg, ha alkohollal együtt fogyasztják ezeket az anyagokat.

2. "Fürdősók", „Növényi tápsók”
Kati, Kata, Zsuzsi (mefedron), emdé, empé, dodó (MDPV: metiléndioxi-pirovaleron), formek (4-MEC), Emma (etilkatinon), penta, kristály


Designer drogok: a kifejezés azokat az amfetamin- és katinonféléket (a "khat" növényből szintetikus úton kinyert stimulánsokat) jelöli, amiket „álcáztak”, hogy forgalomban maradhassanak. Leggyakoribb aktív hatóanyaguk az MDPV és a mefedron.
Hatások: a pörgető szerekhez (stimulánsok) és az Ecstasy-hoz hasonló: testi-lelki felpörgés, fokozott,aktivitás szorongás, paranoid gondolatok, erőszakosság, pszichotikus állapotok. Szapora pulzus, magas vérnyomás, izzadás, remegés, lejövetelkor vagy hosszabb távú használatkor súlyos drogéhség, pszichotikus tünetek. A hatás hossza kiszámíthatatlan. Sokszor kényszeres használat alakul ki, ami a függőség egyik jele.
Az átlagos dózis szájon át: 100—200 mg, nagy egyéni különbségekkel. Orron át szippantva: 50-100 mg. De ne felejtsd el, soha nem tudhatod, hogy pontosan mit használsz és milyen töménységben! Alkohollal együtt fogyasztva rendkívül veszélyes lehet, kóma vagy akár halál is bekövetkezhet.

Kimutathatóság: egyes amfetaminok kivételével, a vizelettesztek nem mutatják ki őket.

Kezelési 1x1: ha a megnyugtató, biztonságos környezet nem segít, akkor mentőt kell hívni: kórházi megfigyelés és orvosi kezelés szükséges.

Amire figyelni kell!„Ismertnek” hitt helyről származó por/tabletta tartalma és koncentrációja sem biztos, hogy azonos. A kis adag, vagy társaságban történő használat kevésbé kockázatos. Egy órán belüli ismételt használata nem ajánlott. Az erőszakos késztetésekre oda kell figyelni.

3. Porok és tabletták
Piperazinok: BZP, mCPP, TFMPP, MDBP

A drogok megkülönböztetése kívülről lehetetlen. A tasakokon található elnevezések félrevezetőek, hamisak.
Piperazin származékok
Élénkítő, esetenként hallucinációt okozó hatása van. Korábban „legális ecstasy” néven is futottak: amfetamin- vagy stimuláns-szerű hatásuk miatt.
Hatások: fokozott aktivitás, pörgés, eufória és felfokozott jóérzés. Egyes piperazinoknál hallucinációk. Felpörgött hangulat és mozgás, hányás, gyomortáji-hasi fájdalom, szívritmuszavar, allergiás reakció, láz. A „másnaposság” akár 24 órás is lehet, rossz hangulattal, az előző tünetekkel.
Kimutathatóság: egyes amfetamin-vizelettesztek pozitív választ adhatnak.
Kezelési 1x1: súlyos esetben, illetve elhúzódó hatásnál (24 óra) mentő, kórházi kezelés.
Amire figyelni kell! 6-8 órás hatás, hosszú „másnaposság”. Alkohollal együtt fogyasztva és egyedül használva különösen veszélyes!
Fenetilaminok
Az amfetaminokhoz hasonló szerkezetű anyagok, élénkítők és hallucinációt okozó drogok. 2C család: bróm-szitakötő (bromo-dragonfly), 2C-B-fly; 2C-I.
Hatások: eufória, jó hangulat, élénkítő hatás, fokozott észlelés (látás, tapintás): az LSD-hez hasonlító hatások. Negatív hatások: magas testhőmérséklet, fejfájás, alvászavar, kellemetlen víziók és egyéb érzések, szapora pulzus, paranoid gondolatok, félelem, pánikroham.

Kimutathatóság:vizelettesztekkel nem kimutathatók.

Kezelési 1x1: fenyegető hallucinációk és paranoid gondolatok esetén mentő, kórházi megfigyelés.

Amire figyelni kell! A biztonságos, megnyugtató környezet csökkenti a fenyegető hatásokat. Egyedül használva különösen veszélyes lehet.
Soha nem tudhatod, hogy a név mögött milyen vegyület és milyen erősségben (koncentrációban) rejlik! Nem tudhatod, hogy az ugyanazon néven futó anyagok ugyanabból az online shop-ból megvásárolva ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák-e, a korábbiakhoz hasonló erősséggel. Lehet, hogy valamilyen keveréket használsz, amit nem tüntetnek fel a tasakokon, mert maga az árusító sem biztos, hogy tudja.
Az új pszichoaktív anyagok egy része ma már kábítószernek számít (pl. mefedron – Kati), más esetekben a terjesztést és a forgalmazást tiltó és büntető úgynevezett C-listára kerültek fel anyagok (pl. műfüvek). A C-listán szereplő anyagok fogyasztását azonban a törvény korlátozottan bünteti (nem úgy, mint a kábítószereket)

(forrás: www.kekpont.hu)