Segítő csoportba hívunk, ha te is hasonló problémával küzdesz! Hogy miért jó egy ilyen csoportba jönni? Így ajánlják azok, akik már kipróbálták:

„Nem vagy egyedül a problémáddal!... Csak úgy tudsz változtatni az életeden, ha mersz nyitni mások felé, és egy ilyen csoport jó lehetőség erre… Jó tea <3 Jó csoportvezetők ☺ Jó progik <3… Hasznosnak tartom több szempontból megvizsgálni a dolgokat, és a csoport erre lehetőséget ad. Élmény megosztás, megoldások észrevétele… Jó volt megnyílni másoknak és rájönni, hogy nem vagyok egyedül az élethelyzetemmel… Lehetőséget ad arra, hogy az általában tabuként kezelt dolgokról beszéljünk.”

Információk:

Zárt csoport: 10 alkalmas, állandó tagokkal működik, az első 3 alkalommal nyitott, akkor lehet csatlakozni. Ha később látod a hirdetést és jönnél, írj nekünk! A csoport INGYENES!
Időpont: kéthetente hétfőnként 18.30-20.00
Helyszín: Adna Café különterme, Budapest, Török Pál u. 6. 1093 – Kálvin tértől 3 percre
Csoportvezetők: Kormos Piroska szociálpedagógus, pszichodráma asszisztens
                             Soós Dóra szociális munkás, családterapeuta-jelölt

Jelentkezés: e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
                      telefon: Kék Pont: 061215-7833, Soós Dóra: 06703239427

Jelentkezési határidő: 2018. február 16.
Várható kezdés: 2018. február 19.

 
A program plakátja .docx formátumban letölthető innen.
A Drogprevenciós Alapítvány és az általa működtetett Drogoplex Ambulancia mutatkozott be a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) legutóbbi találkozóján, ahol bejelentették, februárban Pesterzsébettel is együttműködési megállapodást ír alá a ferencvárosi szervezet.

Az ülést ezúttal Kőbányán, a Zágrábi utcában, a Tisztás Közösségi Hely központjában tartották. A Ráday utcai Adna Cafét is üzemeltető Tisztás a Ráckeresztúri Drogrehabilitációs Központ tagintézményeként elterelő szándékkal szervez szabadidős programokat fiataloknak és tart prevenciós előadásokat pedagógusoknak. A találkozón Rapi István titkár tartott beszámolót a ferencvárosi KEF elmúlt évi munkájáról, de megvitatták az idei pályázattal kapcsolatos tennivalókat is.

A Drogprevenciós Alapítvány (DPA) munkájáról Geist Gábor szakmai vezető beszélt a meghívottaknak. A szervezet két helyszínen működik: a drogfogyasztóknak járóbeteg ellátást nyújtó XV. kerületi Drogoplex Ambulancián és a XIII. kerületben, ahol az alacsonyküszöbű, aktív kábítószerhasználók vehetnek részt a C.A.T. (Civil Ártalomcsökkentő Szociális Kontaktprogram) projektben. Az Arany János utcai Drogoplex Ambulanciára betérő drogfogyasztó, vagy annak rokona tanácsokat kaphat, családi konzultáción, önsegítő és hozzátartozói csoportfoglalkozáson vehet részt, pszichoterápiában, illetve gyógyszeres kezelésben részesülhet. Az ambulancia elterelést is végez, melynek során a résztvevőket tanácsokkal látják el az egészségmegőrzés, az emberi kapcsolatok terén, illetve segítséget kapnak a tanuláshoz, munkavégzéshez is.

A C.A.T. program a droghasználatból fakadó egyéni és társadalmi károk mérséklésére, és az egészségtudatosság növelésére irányul. Geist Gábor szerint a szolgáltatás rendkívül fontos küldetést végez, hiszen abban segíti a szenvedélybeteget, hogy biztonságos közegben érezze magát, továbbá bekerüljön az ellátórendszerbe, amely elengedhetetlen a leszokáshoz. A munkatársak folyamatosan figyelik az érintettek élethelyzetét, és ha szükséges beavatkoznak, ezzel is biztosítva, hogy mindig a legjobb ellátást kapják.

(A cikk a ferencvaros.hu-n jelent meg 2018. január 29-én.)
A WHO 1988-ban hirdette december 1-jét az AIDS elleni küzdelem világnapjává, Ferencvárosban pedig idén 14. alkalommal rendeztek prevenciós napot fiatalok számára a Ferencvárosi Művelődési Központban.

„A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene forrást építeni, amikor már megszomjazott” – kezdte beszédét egy kínai közmondással Kállay Gáborné. – Ahhoz, hogy a fiatalok felelősségteljes döntéseket tudjanak hozni, és önmagukért is felelős felnőttekként, hűséges társként tudják megélni a szerelmet, felvilágosító kampányokra, prevenciós programokra és ismeretterjesztésre van szükség – jelentette ki az alpolgármester, aki kiemelten megköszönte Rapi István ifjúsági referensnek a tartalmas program megszervezését.

A megnyitó plenáris előadást Simich Rita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársa tartotta az AIDS veszélyeiről. Ebben bemutatta a betegség ’80-as évekbeli felismerésének történetét, illetve kitért a HIV-vel kapcsolatos tévhitek eloszlatására. A HIV vírusfertőzés – amelynek végstádiuma a halálos AIDS-betegség – vérrel és testnedvekkel terjed, de az influenzával ellentétben nem él meg a levegőn, tehát nem „ugrik át” egyik emberről a másikra, nem terjed kézfogással vagy közös pohár, evőeszköz használatával. A fertőzöttséget csak orvos ismerheti fel, nincs látható jele. Ha valaki fertőzött, akkor a korai felismerés után teljes életet tud élni – még gyermeke is születhet –, ha fegyelmezetten betartja az orvosi előírásokat - például a szigorúan 12 óránkénti gyógyszerszedést. Az AIDS megelőzésében segít az óvszerhasználat, a tartós monogámia, és ingyenes anonim, vér- vagy nyál alapú szűrővizsgálatok is rendelkezésre állnak.

Ezt követően az Itt és Most Társulat improvizációs előadását láthatták a fiatalok párkapcsolatról, szerelemről, felelősségről, amelybe a színészek a nézőket is bevonták. A programnak otthont adó Ferencvárosi Művelődési Központ aulájában és tornatermében civil szervezetek standjaikon várták a fiatalokat ismeretterjesztéssel, közös alkotó programokkal. Volt henna- és pólófestés, plakáttervezés, közös játék, vetélkedő, csoportfoglalkozások – minden, ami egy civil kirakodó kavalkádhoz kell.

(A cikk a ferencvaros.hu-n jelent meg 2017. december 1-én.)


A nap programja:

8:30-9:00 Érkezés, regisztráció az aulában
9:00 Megnyitóbeszéd: Kállay Gáborné alpolgármester

PLENÁRIS ELŐADÁSOK
(színházterem)

9:05-9:25 Dr. Simich Rita előadása az AIDS veszélyeiről
EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság Alapellátás-fejlesztési és Módszertani Főosztály

9:30-11:00 Itt és Most Társulat Művészeti Alapítvány előadása
improvizációs színház fiataloknak, a fiatalok bevonásával (párkapcsolat, szerelem, felelősség)

11.00-14.00 CIVIL SZERVEZETEK INFORMÁCIÓS KIRAKODÓ KAVALKÁDJA
totók, játékok, interaktív ismertetők, ismeretszerzés diákoknak
 • Anonim AIDS szűrés és tanácsadás (Dr. Újhelyi Eszter)
 • Budapesti Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház
 • Drog Stop Egyesület
 • H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér
 • Hennafestés, kézműves foglakozás
 • IFELORE (Ifjúsági Elsősegélynyújtók Országos Egyesülete
 • Iránytű Ifjúsági és Mentálhigiénés Alapítvány-„részeg szemüveg” prevenciós program
 • Kompánia Alapítvány
 • KÖZért Egyesület
 • Magyar Vöröskereszt IX. Kerületi Szervezete
 • Patent Egyesület
 • Sex Educatito Alapítvány

11:00-14:00 VETÉLKEDŐ – CSOPORTFOGLAKOZÁSOK
 • Szerelem - Hűség - Felelősség kiállítás és tárlatvezetés - Népegészségügyi Főosztály (földszinti aula)
 • Kreatív műhely: csoportos pólófestés, plakáttervezés – Pápai Páriz Egészségnevelési Országos Egyesület v(tornaterem)
 • AIDS vetélkedő, totó, szólánc, szópiramis, rejtvény- Pápai Páriz Egészségnevelési Országos Egyesület (földszint 41. terem)
 • „ Kamaszkor kiHÍVásai” csoportfoglalkozás IFELORE (földszinti 42.terem) 
A Mátyás téri volt Kesztyűgyárban kialakított Közösségi Házban tartották meg a VIII. és a IX. kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok (KEF) első közös rendezvényét. A 2017 áprilisában aláírt együttműködés részeként megvalósuló négynapos, akkreditált pedagógiai műhelymunkában mindkét városrész pedagógusai részt vehettek.

– A 2013-ban újjáalakult józsefvárosi KEF új szemlélet jegyében működik: a legfontosabb a prevenció, hiszen a bajt legjobb megelőzni, a kezelés mindig nehezebb – mondta el köszöntőjében Sára Botond, VIII. kerületi alpolgármester. Hozzátette, a gyerekek a legkiszolgáltatottabbak ebben a kérdésben, és kulcsszerepe van annak, hogy mikor, milyen formában találkoznak először a kábítószer fogalmával: ha szakértő pedagógustól hallanak róla, vagy ha a kortársakon keresztül ér el hozzájuk. – Józsefváros ennek megfelelően mindent megtesz a prevencióért, nem fogadja el a kábítószer-fogyasztást, a szenvedélybetegeket pedig vissza kívánja vezetni a társadalomba – jelentette ki a politikus.

Kállay Gáborné, Ferencváros alpolgármestere kiemelte, a probléma nem szűnik meg az egyes kerületek határainál, ezért fontos az együttműködés, így ugyanis hatékonyabb küzdelmet lehet folytatni a veszélyek ellen, a fiatalok pedig egészségesebben, kábítószermentesen nőhetnek fel. – A pedagógusok szerepe megkerülhetetlen, hiszen ők állnak a prevenció frontvonalában – jelentette ki.

Az Életvezetési ismeretek és készségek című, 40 órás pedagógus-továbbképzés célja az ismeretbővítésen túl az első magyar, iskolai alapú megelőzési tanterv és kézikönyvsorozat feldolgozása volt, amely a sajátélményes tanulás által kívánja elérni a szemléletváltás elősegítését. A komplex módszert sokféle területről érkező szakértő bevonásával alakították ki a ’90-es évek második felében, a visszajelzések máig egyöntetűen pozitívak mind a gyerekek, mind a pedagógusok oldaláról, sőt, rendszeres a szülők bevonása is. A program Józsefvárosban az óvodától a középiskola végéig működik a kerület minden oktatási intézményében.

(A cikk a ferencvaros.hu-n jelent meg 2017. november 13-án.)
Esélyegyenlőség Ferencvárosban címmel szervezett szakmai konferenciát a IX. kerületi Szociálpolitikai Kerekasztal november 13-án az FMK-ban.

Kállay Gáborné alpolgármester megnyitójában emlékeztetett, a kerület nemrégiben vehette át a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének első díját Roma Koncepciójáért, illetve idén második alkalommal ismerték el Idősbarát Önkormányzatként Ferencvárost. Emellett az UNICEF dicsérő oklevéllel díjazta a kerület gyermekbarát települési pályázatát. A Roma Koncepcióban többek közt kulturális fesztivál, Roma nem Roma Nők Akadémiája, romapasztoráció, valamint otthonfelújítási támogatás is helyet kapott, míg az idősügyi koncepció negyvenféle programját, –amelyeken 2016-ban 22 ezer jelenlétet regisztráltak – harminc szervezet segítségével hozták létre. Kállay Gáborné külön kiemelte a generációk közötti kapcsolat erősítését célzó eseményeket, így például a számítástechnikai-tanfolyamokat vagy a nemrég indult Demencia Kávézót.

A szakmai konferencia első előadójaként Vég Katalin, az értelmi sérülteket munkavállalásukban és önálló életvitelükben segítő Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatója beszélt az elsősorban diákokból és pedagógusokból álló hallgatóságnak az esélyegyenlőségről. Prezentációjában kiemelte a társadalom felelősségét a fogyatékkal élők sikeres integrációjában, hozzátéve, hogy a megkapott eséllyel természetesen élni is kell. – Krizbai Teca, Hozleiter Fanny „Mosolyka”, Szekeres Pál – csak néhány név azok közül, akik valamely nehézségük ellenére ismertté váltak teljesítményükkel, akik nem adták fel és megmutatták, fogyatékkal is lehet sikeres, boldog életet élni – mondta Katalin.

Ezt követően a Nem Adom Fel Alapítvány mutatkozott be, amelynek alapelve 2005 óta változatlan: „Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen!”. Papp Szabolcs szóvivő, tapasztalati szakértő előadása után a részt vevők a Pillangó Cirkusz című filmet tekintették meg, majd az alapítvány nyolc programjának bemutatása következett – mozgáskorlátozottság, hallássérültség, látássérültség, szájjal-lábbal festés, autizmus, kommunikációban, értelmileg, mozgásban korlátozottság – játékos feladatok által.

A rendezvényt a Nemadomfel együttes koncertje zárta. A zenekarban a szólisták kivétel nélkül sérült (mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott és látássérült) előadók.

(A cikk a ferencvaros.hu-n jelent meg 2017. november 13-án.)